Werkwijze

Een nieuwe manier van het verlichten van tennisbanen

Teamwork

Om onze producten en service zo goed mogelijk te kunnen leveren, is het van belang om samen met de belanghebbenden – club, spelers, gemeente, buurtbewoners  en andere partners in de leveranciersketen – een optimale samenwerking na te streven, waarbij wensen, mogelijkheden en beperkingen duidelijk en in goed overleg besproken worden. Wij nemen zorgen en onduidelijkheden weg gedurende het traject en staan u bij waar en wanneer nodig.

Kennismaking en bezoek

Een indicatieve offerte is natuurlijk altijd mogelijk maar we prefereren een kennismaking en een schouw van de te verlichten banen, alvorens we een lichtplan en offerte opstellen. Het gaat immers doorgaans om projecten waar je ongezien geen prijs aan wilt hangen. Zo missen we geen details die later van invloed zijn op omvang, prijs en uitvoering van de werkzaamheden.

Lichtplan

Een lichtplan dat moet aantonen dat de omwonenden geen lichthinder zullen ervaren van de verlichting is onvermijdelijk. Wij zijn lid van de NSVV – Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde – en volgen de normen en richtlijnen bij het maken van een lichtsimulatie. Een omgevingsambtenaar zal hier vrijwel altijd naar vragen. Op verzoek van de club of de omgevingsambtenaar zelf kunnen wij contact opnemen met de omgevingsambtenaar om zaken te verhelderen.

Vergunningen

Of je wel of niet verlichting mag plaatsen is ten eerste afhankelijk van wat hier over vermeld staat in de statuten van de club en in het bestemmingsplan van de gemeente. Het beste is de omgevingsambtenaar hiernaar vragen.  Voorts heb je als club een meldingsplicht als je verlichting wilt plaatsen – vooropgesteld dat het tot de mogelijkheden hoort. Je zult begrijpen dat je als club geen vrienden maakt als je een melding doet zonder eerst de omwonenden bij de wens en het proces te betrekken. Wij kunnen daarbij helpen.

Flora en Fauna scan

Mensen kunnen last hebben van lichthinder, maar de natuur en de dieren ook. Met name vleermuizen kunnen verstoord raken door licht dat afstraalt op hun aanvliegroutes. Om eventuele effecten op natuur en dier in kaart te brengen, wordt een Flora en Fauna scan uitgevoerd door een deskundig bureau. De provincie en niet de gemeente  is verantwoordelijk  voor het flora en fauna beleid. Wij passen de lichtsimulatie aan zodat de aanvliegroutes ‘belicht’ worden.

Bouwvergunning

Er is doorgaans geen bouwvergunning nodig voor het aanpassen van een hekwerk, maar het kan per gemeente verschillen. Het is wel handig om een door ons te verstrekken voorbeeldtekening/schets van het aan te passen hekwerk bij de ‘aanvraag’ naar de gemeente te doen.

Is er sprake van een kabelophangingssysteem, dan is een bouwvergunningsaanvraag wel waarschijnlijker.  Hiertoe verstrekken wij ook de benodigde tekeningen.

Subsidie

Wij kunnen subsidie-aanvragen verzorgen. Lees hier meer over subsidie

Puntjes op de i

 Als er groen licht is, dan volgt vaak nog een tweede bezoek om elektrotechnische zaken zoals kabelrouting, locatie van schakelapparatuur etc. af te stemmen.

Oplevering en nazorg

Samen met clubbestuurders lopen we langs de installatie en indien mogelijk controleren we bij oplevering – of op een ander moment als het voldoende donker is – het lichtniveau en eventuele lichthinder. Uiteraard kunt u gebruik maken van jaarlijks preventief service en onderhoud. Wij informeren u daar graag over.